Databehandleraftale – Indhold og databehandler skabelon

Databehandleraftale med skabelon

En databehandleraftale er en skriftlig aftale mellem databehandleren og den dataansvarlige. Databehandleraftalen indeholde meget specifikke anvisninger for præcis hvordan databehandleren må behandle de persondata som leveres af den dataansvarlige.

Fælles for alle databehandleraftaler er at persondata kun må udveksles og behandles i det omfang som er absolut minimum for at udføre den aktuelle opgave. En databehandler må altså ikke benytte persondata til mere eller andet end hvad der specifikt fremgår af aftalen.

Læs lidt videre for at finde link til en konkret skabelon til databehandleraftale fra Datatilsynet.

Hvornår er det behov for en databehandleraftale

Hvis du som virksomhed har en 3. part til at behandle persondata på dine vegne, så skal der foreligge en databehandleraftale. Lad os sige at du har hjemmesiden Stiftenblog om Aarhus. På denne indsamler du måske samtykker til udsendelse af nyhedsbrev.

Til afsendelse af selve nyhedsbrevene og til at holde styr på dine abonnenters email-adresser og andre personhenførbare data bruger du den populære tjeneste Mailchimp. Email adresser er personhenførbare og dermed persondata omfattet af GDPR og persondataforordningen. I dette tilfælde skal du have en databehandleraftale med Mailchimp.

På samme måde hvis du har hjemmesiden Tre Gode Grunde. På denne har du måske placeret såkaldte affiliate-links som gør at du får en kommission for at henvise besøgende til en anden kommerciel hjemmeside.

For at du kan blive afregnet for dine henvisninger, må der nødvendigvis registreres noget data omkring de besøgende som du så udveksler med den part som skal betale din kommission. Igen her vil der sikker blive registreret noget personhenførbar data som eksempelvis en IP-adresse. Det betyder altså at du også her skal have en databehandleraftale.

Hvad skal en databehandleraftale indeholde

Du kan læse meget mere om de konkrete krav til en databehandleraftale på hjemmesiden for Datatilsynet. For at finde både link til en konkret databehandleraftale skabelon og vejledning til hvordan den skal udfyldes, så kan du klikke på denne vejledning til udformning og indhold i databehandleraftale.

Vi håber at dette har hjulpen med lidt bedre forståelse for hvad en databehandleraftale er for en størrelse.