Husgavl

Sådan vælger du den rigtige gavlbelægning

Det er vigtigt, at din gavl er sund og rask. Gavlbelægning er den beklædning som, overraskende nok, sidder på din gavl. Men udover at tjene et æstetisk formål, tjener den også et praktisk formål. Den er nemlig med til at skærme af for vind og vejr og sikre at dit hus ikke får fugt. Gavlbeklædningen er desuden med til at beskytte tagkonstruktionen og husets facade. Hvis din gavlbelægning er ved at være slidt og ødelagt, er det derfor vigtigt at få den skiftet. Men hvilken slags gavlbeklædning, skal du vælge? Det vil vi se nærmere på her.

Klassisk gavlbeklædning i træ

Langt de fleste gavlbeklædninger i Danmark, særligt i ældre huse, er lavet af træ – enten ubehandlet eller trykimprægneret. Fordelene ved en gavlbeklædning i træ er, at den er forholdsvis nem at montere selv. Hvis du er lidt fiks med fingrene, kan du formentlig montere din nye trægavlbeklædning selv. En anden fordel er, at en trægavlbeklædning er en billig løsning.

Den største ulempe ved en gavlbeklædning i træ er, at den kræver løbende vedligehold, så beklædningen ikke angribes af råd, svamp eller skimmel. Hvis du ikke har noget imod at male og oliere, er det naturligvis underordnet.

Gavlbeklædning i fibercement

Et alternativ til trægavlbeklædningen er en gavlbeklædning i fibercement. Det er en beklædningstype, som i de seneste år er blevet mere og mere populær. Den helt store fordele ved denne type gavlbeklædning er, at den stort set er vedligeholdelsesfri. Der kan gå flere årtier, før der skal gøres noget ved sådan en gavlbeklædning. Ulempen er, at det ikke er en lige så æstetisk og pæn beklædning som eksempelvis træ.

Gavlbeklædning i komposittræ eller plastbrædder

Du kan også vælge at få lavet din nye gavlbeklædning i komposittræ eller plastbrædder. Da denne type brædder ikke består af 100% træ, men også af plast, er der ingen udfordringer med svamp, fugt eller skimmel. Det er derfor også et næsten vedligeholdelsesfrit valg. Du skal dog være opmærksom på, at solens stråler med tiden kan få denne type gavlbeklædning til at se trist ud. Derudover skal beklædningen naturligvis også vaskes i ny og næ for at holde sig pæn.Klik her for at læse mere om gavlbeklædning.