sort-hvid billede af pige, der kigger ud af vinduet

Guide: Sådan vedligeholder du dine vinduer og døre

Sommeren går på hæld, men der er stadig lidt tid at løbe på, hvis du har slækket lidt på de praktiske opgaver i hjemmet. Læs med her og få et par gode råd til, hvordan du vedligeholder både vinduer og yderdøre i hjemmet. 

Indvendig pleje

Når det kommer til vedligeholdelse, kræver den indvendige del af vinduer og døre som regel ingen pleje. I de fleste boliger vil der dog opstå et behov for at fjerne snavs eller fedt fra karm og ramme. 

Hyppigheden vil afhænge af hvilken belastning, rummet er udsat for. Eksempelvis kan der være et større behov for rengøring af køkkenvinduer sammenlignet med vinduerne stuen. Rengøringen bør kunne klares med mildt sæbevand og en klud.

Tætningslister

Tætningslister kræver ingen vedligehold ud over almindelig rengøring efter behov. Men hvis du på et tidspunkt ønsker at give dine vinduer og døre en ny farve, skal du passe på ikke at få maling på tætningslisterne. Hvis det sker, vil de nemlig miste den fleksibilitet, der er nødvendig, for at vinduet eller døren kan lukke tæt.

Hvis du i stedet er på udkig efter nye vinduer, kan du med fordel tjekke SparVinduer, som har et stort udvalg. Eller læse denne artikel.

Udvendig pleje

Vinduer og døre i træ kræver ikke meget vedligeholdelse, hvis blot det bliver gjort i tide. Derfor er det en god idé at holde øje med træets tilstand, og om der eventuelt er ved at opstå revnedannelser i den udvendige overfladebehandling. 

Især ved syd- og vestvendte facader, hvor solens UV-stråler er stærkest, er træværket særligt udsat. Hvis der opstår revner i malingen, vil fugten med tiden kunne trænge ind i træet og derefter ved det nedbrydes. 

Derfor bør du gå dine vinduer og yderdøre efter årligt med en pensel de steder, hvor det er tiltrængt. De optimale betingelser for maling af vinduer og døre er følgende: 

  • Træfugtigheden skal helst ligge omkring 12%. 
  • Lufttemperaturen skal være omkring 15 grader. 
  • Undgå at male tidligt på dagen 
  • Vent gerne til duggen fra natten er væk og afslut, så malingen kan være “håndtør”, inden duggen igen falder. 

Til efterbehandlingen anbefales det at anvende en dækkende maling enten vand- eller oliebaseret i den relevante farve.