Penge

Husk dette – inden du låner penge online

Står du med et par tomme lommer og et behov for ekstra penge kontoen – enten i forbindelse med en fødselsdag, weekendtur eller blot nogle regninger, du ikke havde forventet? Så har tanken om at låne penge i form af et sms lån måske kredset dine tanker en gang eller to. De fleste af os har muligvis stået i en situation, hvor vi har haft brug for at låne penge for en kortvarig periode, og har du det økonomiske råderum til at betale afdragene, kan det være en god løsning. Men er dit rådighedsbeløb i forvejen lavt, bør du som minimum overveje dette, inden du går ud og ansøger om et lån.

Fordele og ulemper ved et sms lån

Det er blevet virkelig nemt at låne online – særligt via smartphonen, hvor lånesider giver dig mulighed for at indstille en låneslider efter dit ønskede lånebeløb. Herefter skal du blot underskrive din ansøgning med NemID, og så har du, hvis ansøgningen bliver godkendt, pengene på din konto inden for ganske få timer. 

Det kan være en fordel, hvis du har brug for pengene her og nu, hvor der ellers kan være lidt længere behandlingstid i din egen bank, hvor det typisk er din personlige bankrådgiver, der skal foretage en endelig beslutning af din anmodning. Ligeledes kan det også være en fordel at låne via en digital långiver, hvis du ikke ønsker at redegøre for dit lån, som du ellers vil opleve hos din egen bank. 

Men lån via SMS eller online kviklån, kan ofte også være dyrere end at låne i banken. Ligesom det også kan være nemmere at aftale en afdragsordning med banken, hvis det kniber med tilbagebetalingen på et tidspunkt. 

ÅOP-loftet har gjort det billigere at låne penge

Hvor kviklån i sin tid var notoriske for at koste store summer penge at låne, er det i dag noget helt andet. Det skyldes, at regeringen i 2020 indførte et ÅOP-loft på alle forbrugslån gældende fra 1. juli. Det betyder, at der ikke længere er den helt store prisforskel på et almindeligt forbrugslån i banken og et lån via SMS. Derudover betyder det også, at de digitale långivere ikke længere tjener store summer ved at udbyde små lån med kort tilbagebetalingstid, og derfor ligner sms lån i dag også bankens eget forbrugslån med et større lånebeløb og en tilbagebetaling på 12-24 måneder frem for 1-3 måneder.

Tip: Lån ikke mere end, du har brug for

Hvorfor nøjes med at låne 5.000 kroner, hvis du kan låne 10.000 kroner – selvom du ikke har brug for 10.000 kroner? Det kan være ret fristende at takke ja til et større lån, hvis du banken eller långiveren tilbyder dig det, for hvem vil ikke have lidt ekstra at shoppe for? Det kan dog være en noget dyrere fornøjelse for dig, hvis du reelt kun har brug for 5.000 kroner, for ikke nok med at du skal afdrage lånet i længere tid – du skal også betale et noget større månedligt afdrag. Lån derfor ikke mere end, du har brug for – og afdrag gerne lånet hurtigere end aftalt.