Det danske og de internationale børsmarkeder har buldret afsted siden finanskrisen for mere end 10 år siden, og ser vi bort fra det korte coronakrak, der kun kortvarigt rystede den internationale finansverden i marts 2020, har aktiemarkedet kun sjældent oplevet et så langvarigt og kraftfuldt opsving som det, vi har været vidner til i løbet af de seneste 10 år.
Opsvinget har selvsagt betydet, at flere danskere har kastet sig ud i at investere i aktier, og forskellige tiltag som f.eks. aktiesparekontoen har kun været med til at fremme interessen yderligere. Når det er sagt, så er der dog stadig masser af danskere, der ikke investerer i aktier, men blot ser til, mens naboen, svogeren og andre privatinvestorer nyder godt af de fine afkast, markedet har givet de sidste mange år.
Sådan kommer du i gang
Der findes ikke nogen nem metode til at komme i gang. Eller rettere; der findes ikke nogen nem risikofri måde at komme i gang på. Du kan selvfølgelig blot slå en aktie op – det kunne f.eks. være aktiekurs bioporto eller Novo Nordisk – kigge på kursgrafen og så investere i den eller de aktier, du synes ser bedst ud. Denne metode kan du sagtens skabe fine afkast på; problemet er blot, at du reelt set ikke ved, hvad du laver. Og når du ikke ved, hvad du laver på finansmarkederne, er risikoen unægteligt også meget større.
For at komme denne risiko til livs, er det derfor vigtigt, at du starter med at sætte dig ind i, hvad aktier i grunden er, hvordan de fungerer, og hvad der påvirker aktiekurserne på børsen. Det kan du f.eks. gøre ved at læse en masse litteratur om emnet.
Derudover er det også en rigtig god idé at sætte dig ind i de virksomheder, du påtænker at investere i. Tjener de penge? Har de en sund økonomi? Og hvordan ser fremtiden mon ud for dem?
Det kan være svært at læse et regnskab første gang, men hvis du ikke bruger tid på at sætte dig ind i, hvordan du gør det, lærer du det heller aldrig. Og det er der altså en stor risiko forbundet med.
Summa summarum – du kommer ikke uden om at skulle klæde dig på til at investere i aktier; i hvert fald ikke, hvis du har et ønske om at give dig selv de bedste forudsætninger som privatinvestor på aktiemarkedet.
Og husk – invester aldrig mere, end du har råd til at miste. Du skulle nødigt ende med at gå fra hus og hjem på grund af dine aktieinvesteringer.